Papriková krémová polievka pre 2 osoby
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
150 kcal
1 cibuľa, 1 červená paprika, 1 žltá paprika, 1 PL masla,
1 PL hladkej celozrnnej múky,
1/8 l vegetariánskeho zeleninového vývaru (instantný),
4 PL smotany, 1 PL posekanej petržlenovej vňati.
Očistite a nakrájajte cibuľu. Vyberte z papriky jadierka a nakrájajte na pásiky. Niekoľko pásikov dajte bokom. Cibuľu a papriku opečte na masle cca 5 minút, poprášte múkou, zamiešajte a zalejte vývarom. Nechajte približne 10 minút povariť. Rozmixujte mixérom, pridajte smotanu a ozdobte pásikmi papriky a petržlenovou vňaťou.
Pomaranč s orechmi
obed / pred tréningom Vacutraining / neutrálne jedlo
155 kcal
1 pomaranč, 1 PL posekaných vlašských orechov,
niekoľko kvapiek citrónovej šťavy, 1 CL pomarančového likéru
Pomaranč opatrne očistite, odstráňte i biele blanky. Nakrájajte na tenké plátky a obložte ním tanier. Posypte orechmi a pokvapkajte likérom.
Tip:
Dajte si pred týmto dezertom ľahké hlavné jedlo ( max. 500 kcal), napr.: polievku alebo šalát
Zdravý sendvič
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
225 kcal
1 žemľa (alebo 2 krajce chleba)
Ako oblohu používajte čerstvý syr alebo nízkotučnú salámu, šalát, plátky paradajky, uhorku, reďkovky
Žiaden ideálny obed - bohužiaľ v každodennosti sa často inak nedá.
Kombinujte podľa možnosti veľa šalátov a zeleniny a šetrite pri tukoch, saláme a syre. Používajte celozrnné pečivo.
Cuketová krémová polievka
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
250 kcal
3 ks cukiet, 1 slabá PL margarínu,
trochu zeleninového vývaru, 1 PL čerstvo nasekaných byliniek,
morská soľ, 1 PL smotany, 1 strúčik cesnaku pretlačený.
opečené chlebové kocky
Umytú cuketu nakrájajte na kúsky a opečte ich na margaríne. Pridajte vývar a nechajte variť 5 minút. Odstavte zo šporáka, pridajte bylinky a rozmixujte na jemno. Pridajte smotanu a nechajte ešte raz prejsť varom. Na dochutenie použite cesnak a soľ.
Zapečené zemiaky s pórom
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
265 kcal
3 varené zemiaky, 1 pór, 40g nastrúhaného syru
(napr. maslový syr), 1 CL vegetariánsky zeleninový vývar (instantný),
5 PL smotany, 1 strúčik cesnaku, 1 PL posekanej bazalky
Zohrejte trúbu na 200 °C. Ošúpte zemiaky, očistite pór,obe suroviny nakrájajte na plátky a vyložte ňou plytkú teplovzdornú misu. Syr a 8 PL vody vymiešajte s instantným vývarom, smotanou a roztlačeným cesnakom. Takto pripravenou zmesou zalejte zemiaky, vložte do trúby a pečte cca 20 minút. Posypte bazalkou a podávajte.
Zemiaky v šupke s brokolicovým dressingom
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
315 kcal
200g malých zemiakov, kmín,
100g varenej brokolice,
1 strúčik cesnaku, trochu bylinkovej soli,
pažítka
Zemiaky uvarte v slanej vody s kmínom.
Brokolicu rozmixujte a posypte pažítkou.
Polievka s cestovinou pre 2 osoby
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
315 kcal
Cesto: 40g smotany, 1 žĺtok, 1/2 CL morskej soli,
trochu postrúhaného muškátového orechu,
50g hladkej pšeničnej alebo celozrnnej múky,
2 PL slnečnicového oleja.
Na polievku: 1 l vegetariánskeho zeleninového vývaru (instantný), 1 PL nakrájanej pažítky alebo petržlenovej vňati alebo trochu sušeného ligurčeku
Smotanu, 130 ml vody a žĺtok dáme do misky a rozšľaháme.
Pridáme soľ a muškátový orech.
Postupne pridáme múku a vymiešame hladké cesto. 1 PL oleja zohrejeme na panvici, pridáme polovicu cesta a upečieme palacinku. Druhú polovicu spracujeme podobne.
Palacinku zrolujeme a necháme vychladnúť, potom nakrájame na pásy.
Pridáme do polievky a posypeme bylinkami.
Sendvič s lososom
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
340 kcal
2 PL natierkového masla "chren",
trochu nakrájanej pažítky, čerstvý kôpor,
2 krajce čierneho ražného alebo celozrnného chleba,
2 plátky údeného lososa, citrónová šťava
Bylinky nakrájajte a zmiešajte s nátierkovým maslom,
Natrite na chlieb, obložte lososom, ozdobte bylinkami a pokvapkajte citrónovou šťavou.
Cuketovo- ryžová panvica
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
355 kcal
50g prírodnej ryže, soľ, 1 CL mandľových lupienok, 1 banán,
1 stredná cuketa, 1 PL kyslej smotany,
1 CL karí korenie, niekoľko kvapiek oleja
Ryžu uvarte v cca 150 ml slanej vode. Mandľové lupienky opečte bez tuku. Banán nakrájajte na plátky, cuketu na pásiky.
4 PL vody zmiešajte so smotanou a s karí korením.
Do teflónovej panvici dajte trochu oleja, opečte banán na miernom ohni, pridajte cuketu. Potom pridajte uvarenú ryžu, raz pomiešajte, prilejte karí omáčku a nechajte prejsť varom.
Posypte mandľami.
Čínska panvica
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
365 kcal
50g ryže Basmati - prepláchnite a uvarte podľa návodu. 1/2 červenej a 1/2 žltej papriky, 1/4 cibule,
príp. trochu cesnaku, 1 PL oleja, 100g jarnej cibule,
50g kreviet v náleve alebo mrazené, trochu citrónovej šťavy, soľ, čerstvo pomleté korenie, trochu zeleninového vývaru (instantný), nasekaná petržlenová vňať
Zohrejte olej, opečte cibuľu do zlatova, pridajte na pásiky pokrájanú papriku a nechajte zakryté 5 minút podusiť. Jarnú cibuľu nakrájajte na pásiky, krevety prepláchnite, osušte a pokvapkajte citrónovou šťavou, pridajte k paprike. Zvyšné prísady aj ryžu pridajte, pomiešajte, osoľte a okoreňte a ešte raz poduste 5 minút. Posypte petržlenovou vňaťou.
Špagety al tonno so šalátom
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
375 kcal
60g špagiet, morská soľ,
1/2 konzervu tuniaka vo vlastnej šťave(nechajte odkvapkať)
2 PL olivového oleja, 1 strúčik cesnaku najemno nasekaného,
trochu nastrúhanej feferónky, 1 PL jemne nasekanej petržlenovej vňati.
trochu hlávkového šalátu, 1 paradajka, trochu papriky alebo cibule,
1 PL octu Balsamico, 1 PL olivového oleja, bylinková soľ
Uvarte špagety podľa návodu. Zohrejte olivový olej, pridajte tuniak a feferónku, v žiadnom prípade nevarte, iba zohrievajte, pridajte cesnak a nechajte ešte chvíľu odstáť. Pokiaľ by bola omáčka suchá, pridajte 2 PL vody zo špagiet . Osoľte,premiešajte so špagetami a bohato posypte petržlenovou vňaťou.
Zemiakový šalát s feta syrom
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
390 kcal
3 zemiaky, 1 malá 1/2 cibuľka
1 CL vegetariánskeho zeleninového vývaru, 1 CL ovocného octu
1 CL slnečnicového oleja, morská soľ, korenie
50g poľného šalátu, 1 paradajka,
150g feta syru
Pripravte zemiakový šalát, podávajte s ostatnými prísadami.
Toto jedlo sa môže pripraviť vopred a nosiť so sebou.
Ryžový šalát II
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
400 kcal
60g ryže uvariť vo veľkom množstve vody, prepláchnuť studenou vodou, nechať odkvapkať.
30g šunky nakrájanej na pásiky, nakrájaná paradajka, nakrájaná paprika, 5 g kukurice, petržlenová vňať
trochu octu (alebo citrónovej šťavy)
1 PL slnečnicového oleja
To si môžete pripraviť už ráno a zobrať so sebou.
Cestovinový šalát II
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
400 kcal
60g cestovín Farfalle uvariť, prepláchnuť studenou vodou a ihneď pomiešať s nakrájanou zeleninou. Paradajky, paprika, 10g kukurice, trochu póru, osoliť, okoreniť,
ochutiť čerstvou bazalkou,
trochu citrónovej šťavy alebo octu,
1 PL olivového oleja
Aj toto jedlo si môžete zobrať so sebou!
Zemiaky v šupke s brokolicovým dressingom
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
400 kcal
250g malých zemiakov, kmín,
120g varenej brokolici,
1 strúčik cesnaku, bylinková soľ,
1 PL kyslej smotany
Zemiaky uvarte v slanej vode s kmínom.
Varenú brokolicu rozmixujte na jemno, osoľte, pridajte kyslú smotanu a posypte pažítkou.
Zemiakovo-pórová polievka a šalát z jahôd a kiwi
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
400 kcal
120g zemiakov, 80g póru, 1/2 PL masla, 1/4 l hydinového vývaru (instantný), 2 plátky prerastenej slaniny, 1 CL smotany, bylinková soľ, korenie z mlynčeka, trochu pažítky.
Dezert:
1 kiwi na plátky, 15 dkg jahôd nakrájaných,
1 PL pomarančovej šťavy alebo 1 CL pomarančového likéru,
1 CL nasekaných lieskových orieškov, medovka na ozdobu
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Pór nakrájajte na tenké plátky. Zohrejte maslo a pór krátko opečte. Jeden plátok póru vyberte a odložte bokom. Prilejte vývar a zemiaky povarte ešte cca 15 minút. Slaninu nakrájajte na malé kúsky, opečte bez tuku, nechajte odkvapkať na servítke. Polievku odstavte z ohňa, rozmixujte, pridajte smotanu, soľ a korenie, ozdobte zvyšným plátom póru, slaninou a pažítkou.
Ovocie poukladajte na tanier, pokvapkajte šťavou a posypte orieškami.
Obed bohatý na vitamíny
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
405 kcal
2 krajce celozrnného chleba natreté čerstvým syrom,
3/4 bielej reďkovky, alebo niekoľko plátkov papriky.
Dezert: pomarančové plátky s orechmi
1 pomaranč, 1 PL nasekaných vlašských orechov,
citrónová šťava, príp. 1 CL pomarančového likéru
Opatrne ošúpte pomaranč, odstráňte i bielu šupku. Nakrájajte na tenké plátky, podávajte na tanieri posypané orechami a pokvapkané likérom.
Tip:
Tento dezert ma iba 155 kcal, môže sa preto kombinovať i s inými ľahkými jedlami.
Roštenka so zeleninou a zemiakmi pre 4 osoby
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové, neutrálne jedlo
480 kcal
1 kg roštenky (tukovú vrstvu narežte v tvare mriežky)
1 zväzok petržlenovej vňati, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL citrónovej šťavy,
soľ, čierne korenie, 1 PL masla
400g malých zemiakov, 400g mrkvy, 400g karfiolu
Vyrobte z masla, cesnaku, petržlenovej vňati a citrónovej šťavy bylinkové maslo. Tým natrite mäso. Zemiaky a zeleninu očistite a uvarte 5 minút v osolenej vode. Nechajte odkvapkať. Mäso a zeleninu dajte do kastróla a pečte pri 240° 10 minút. Zredukujte teplotu na 180° a pečte ďalších 35 minút
Roštenka so zeleninou a zemiakmi
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové, neutrálne jedlo
480 kcal
pre 4 osoby, jedna porcia 480 kcal
1 kg roštenky (tukovú vrstvu narežte v tvare mriežky)
1 zväzok petržlenovej vňati, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL citrónovej šťavy,
soľ, čierne korenie, 1 PL masla
400g malých zemiakov, 400g mrkvy, 400g karfiolu
Vyrobte z masla, cesnaku, petržlenovej vňati a citrónovej šťavy bylinkové maslo. Tým natrite mäso. Zemiaky a zeleninu očistite a uvarte 5 minút v osolenej vode. Nechajte odkvapkať. Mäso a zeleninu dajte do kastróla a pečte pri 240° 10 minút. Zredukujte teplotu na 180° a pečte ďalších 35 minút
Uhorkovo- zemiaková panvica
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
495 kcal
3 varené zemiaky, 2 jarné cibule,
3/4 šalátovej uhorky, 2 paradajky, niekoľko kvapiek oleja,
1EL kyslej smotany, bylinková soľ, šalátové listy
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na plátky, cibuľu a uhorku očistite a nakrájajte na kocky. Paradajky nakrájajte na osminky. Rozohrejte olej v panvici, opečte zemiaky a cibuľu. Rozmiešajte smotanu s 2 PL vody a pridajte aj s uhorkou do panvice, nechajte prejsť varom, osoľte. Šalátové listy umyte, dajte na tanier, do stredu dajte zemiaky a ozdobte paradajkou.
Špagety s paradajkovou omáčkou
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
498 kcal
100g celozrnných špagiet, 1 PL slnečnicového oleja,
1/2 konzerva olúpaných paradajok, 1/2 malej cibule,
1 strúčik cesnaku,
trochu zeleninového vývaru (instantný),
čerstvo nasekaná bazalka, bylinková soľ
Nejemno nasekanú cibuľu opečte na oleji, pridajte paradajky a vývar, trochu povarte, pridajte pretlačený cesnak. Špagety uvarte v osolenej vode. Omáčku môžete dochutiť bazalkou.
Špagety s krevetami
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
525 kcal
75 g špagety z tvrdej pšenice, morská soľ,
100g kreviet, citrónová šťava, pór,
červená paprika, 1/2 malej cibule, 1 PL oleja,
1 štipka kayenského korenia, 1 štipka zeleninového vývaru (instantný),
biele víno, 1 PL smotany,
Podávať posypané pažítkou.
Prepláchnite krevety, osušte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Najemno nakrájajte zeleninu. Cibuľu a cesnak opečte na oleji, pridajte pór a papriku. Podlejte vínom a pridajte vývar. Nechajte variť na slabom ohni 5 minút. Pridajte krevety, smotanu a kayenské korenie a nechajte ešte raz 3 minúty variť na slabom ohni. Ak omáčka hustá, pridajte trochu vody z cestovín.
Špagety al tonno II
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
530 kcal
70g špagiet, morská soľ,
1 konzervu tuniaka v náleve (nechajte odkvapkať)
2 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku najemno nasekaného,
trochu nastrúhanej feferónky, 1 PL jemne nasekanej petržlenovej vňati.
Uvarte špagety podľa návodu. Zohrejte olivový olej, pridajte tuniaka a feferónku. Zmes v žiadnom prípade nevarte, iba zohrievajte. Pridajte cesnak a nechajte ešte chvíľu odstáť. Pokiaľ by bola zmes suchá, pridajte 2 PL vody zo špagiet. Dochuťte soľou. Premiešajte so špagetami a bohato posypte petržlenovou vňaťou.
Ryžový šalát
Obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
540 kcal
90g ryže uvariť vo veľkom množstve vody, prepláchnuť studenou vodou, nechať odkvapkať. Primiešať 2 plátky šunky nakrájanej na pásiky, nakrájané paradajky a papriky, petržlenovú vňať,trochu octu (alebo citrónovej šťavy)
1 PL slnečnicového oleja
To si môžete pripraviť už ráno a zobrať so sebou.
Hydinový šalát s ananásom
obed / pred tréningom Vacutraining / neutrálne jedlo
540 kcal
1 CL oleja, 15 dkg kuracích pŕs, bylinková soľ, korenie,
časť malého čerstvého ananásu, 35 g čerstvých sójových klíčkov (alebo z konzervy), čerstvá trebuľka, 30g majonézy (50 % tuku),
1 PL jogurtu, 1 PL citrónovej šťavy, štipka kajenského korenia, štipka čínskeho korenia, štipka cukru, šalátové listy.
Zohrejte panvicu a v nej opečte osolené a okorenené kuracie prsia na malom množstve oleja z oboch strán. Pridajte trochu vody a 10 minút poduste. Ananás očistite, nakrájajte na kocky. Čerstvé sójové klíčky oparte vodou a nechajte odkvapkať. Kuracie prsia nakrájajte na kocky a pomiešajte s klíčkami a ananásom. Trebuľku umyte a nasekajte. Zvyšné prísady rozmiešajte, aby vznikla krémová omáčka. Podávajte na šalátových listoch.
Cestoviny so zelenou špargľou
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
545 kcal
250g zelenej špargle (umyte),
1 strúčik cesnaku, 30g ementálu,
morská soľ, 7 dkg celozrnných cestovín (napr. makaróny),
2 CL olivového oleja, 1 CL nasekaných mandlí,
1 PL sójovej omáčky, 1 mini reďkovka, 1 CL ovocného octu,
bylinková soľ, 1 PL nasekanej petržlenovej vňati
Špargľu nakrájajte na trojcentimetrové kúsky, syr na malé kocky, cesnak nasekajte. Cestoviny uvarte. Zohrejte olej, vložte špargľu a mandle a za stáleho miešania ich opečte cca 8 minút. Pridajte cesnak a sójovú omáčku, potom cestoviny a pečte ďalšie 2 minúty. Pridajte syr a nechajte v zatvorenom hrnci roztopiť. Reďkovku rozložte na tanier, pokvapkajte olejom a octom, osoľte, posypte petržlenovou vňaťou a servírujte aj s cestovinami.
Cestovinový šalát
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
550 kcal
100g cestovín Farfalle uvarte
Dochutiť pokrájanými paradajkami, paprikou, kukuricou, bazalkou,
citrónovou šťavou alebo octom a 1 PL olivového oleja
Zapečené cestoviny so šampiňónmi
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
555 kcal
Zapečené cestoviny so šampiňónmi 555 kcal
250g uvarených celozrnných cestovín, olej, 4 veľké šampiňóny, 1 malú cuketu, 1 PL masla, soľ, 1 PL nasekanej bazalky, 2 plátky syru (napr.: maslový syr)
Ohňovzdornú misu vytriete olejom, do polovice dajte špagety. Šampiňóny a cuketu nakrájajte na malé kúsky a poduste na masle.
Zmes dajte na špagety posypte soľou a bazalkou, pridajte zvyšné špagety, syr a dajte zapiecť do trúby.
Bez trúby - prikryte panvicu a zohrievajte, kým sa syr roztopí.
Sendvič s nivou a šalát z jahôd a kiwi pre 2 osoby
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové a neutrálne jedlo
555 kcal
2 PL nasekaných vlašských orechov, 80g nivy, 2 PL tvarohu (20 %), 4 malé krajce ražno-pšeničného chleba, 11/2 PL orechového oleja, 1 zrelá, ale pevná hruška, 2 šalátové listy.
1 kiwi na plátky, 200g jahôd na polovicu,
2 PL pomarančovej šťavy alebo 1 CL pomarančového likéru,
1 CL nasekaných lieskových orieškov, medovka
Vlašské orechy opečte bez tuku, nivu roztlačte vidličkou a zmiešajte s tvarohom. Krajce chleba zľahka opečte a pokvapkajte orechovým olejom. Hrušku nakrájajte. Krajce chleba (2 ks) potrite syrom, posypte orechmi, položte naň šalátový list a hrušku a prikryte zvyšným chlebom.
Ovocný šalát:
Ovocie pekne uložte na tanier, polejte šťavou a posypte orieškami
Cestoviny Tagliatelle s ragú z dubákov a špenátu
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
565 kcal
10g sušených dubákov, 200g mrazeného špenátu, 1 malá cibuľa,
1 CL masla, 100g malých šampiňónov, 100g hlivy ustricovej,
1 CL slnečnicového oleja, cesnaková soľ,
čerstvo nastrúhaný muškátový orech, 1 PL sójovej omáčky,
6 koktailových paradajok, 70g cestovín Tagliatelle verde, morská soľ,
2 CL nastrúhaného parmezánu
Dubáky dajte do teplej vody. Cibuľu nasekajte a opečte na masle. Pridajte špenát, zohrejte a dajte bokom. Na pásy nakrájané huby poduste na oleji cca 8 min. Dubáky nechajte odkvapkať a pridajte k ostatným hubám. Cestoviny uvarte v osolenej vode. Špenát zmiešajte s hubami a pridajte ostatné prísady podľa chuti.
Špenátovo- ryžová panvica
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
575 kcal
300g lístkový špenát (umyť, nasekať na hrubo),
50g šampiňónov, 1 malá cibuľa, 1 PL olivového oleja,
125g varenej prírodnej ryže (= cca 60g surovej váhy),
1 strúčik cesnaku, soľ,
60g strúhaného syru (napr.: Gouda)
Šampiňóny očistite a nakrájajte na plátky. Cibuľu nakrájajte na kocky. Cibuľu a šampiňóny opečte na oleji.
Pridajte varenú ryžu a roztlačený cesnak, príp. pridajte trochu vody. Osoľte. Postupne pridajte špenát. Ešte raz dochuťte a posypte syrom.
Syrový šalát s orechmi
obed / pred tréningom Vacutraining / neutrálne jedlo
600 kcal
1 ks cigórie, 90g ementálu v celku, 1/2 malej červenej cibule, 50g červeného hrozna,
1 PL bieleho vinného octu, 1 1/2 PL orechového oleja, soľ,
korenie z mlynčeka, 3 ks vlašských orechov,
príp. 1/2 strúčika cesnaku.
Cigóriu rozkrájajte po dĺžke, odstráňte koreň, umyte, usušte a nakrájajte na široké pásy. Cibuľu a syr nakrájajte na kocky, všetko dajte do misy. Z oleja, octu a korenín vytvorte krémovú omáčku a polejte ňou šalát. Orechy nasekajte na hrubo, opečte na panvici, príp. pridajte trochu cesnaku. Takto pripravenou zmesou a hroznom šalát posypte.
Zapečené cestoviny so šampiňónmi
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
601 kcal
250g uvarených celozrnných cestovín, olej, 6 veľké šampiňóny, 1 malú cuketu, 1 PL masla, soľ, 1 PL nasekanej bazalky, 3 plátky syru (napr.: maslový syr)
Ohňovzdornú misu vytriete olejom, do polovice dajte špagety. Šampiňóny a cuketu nakrájajte na malé kúsky a poduste na masle.
Zmes dajte na špagety, posypte soľou a bazalkou, pridajte zvyšné špagety, syr a dajte zapiecť do trúby.
Bez trúby - prikryte panvicu a zohrievajte, kým sa syr roztopí.
Cestoviny Tagliatelle s brokolicou
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
652 kcal
1/2 najemno nasekanej malej cibule, 5 g masla,
1 strúčik cesnaku, trochu bieleho vina,
2 PL smotany, soľ, mleté korenie,
trochu zeleninového vývaru (instantný), 250g brokolice,
75g bezvaječných cestovín Tagliatelle, 1 CL píniové jadierka opečené bez tuku,
1 slabá PL parmezánu, petržlenovej vňati
Maslo zohrejte, cibuľu v ňom trochu opečte, pridajte cesnak. Podlejte vínom, pridajte smotanu a nechajte zhustnúť. Silno ochuťte soľou, korením a instantným vývarom. Nechajte zovrieť veľa osolenej vody, v ktorej blanžírujete brokolicu cca 5 minút. Cestoviny uvarte. Pridajte omáčku a brokolicu a posypte píniovými jadierkami a parmezánom
Zemiakový šalát so sleďom
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
690 kcal
200g varených zemiakov, 80 ml horúceho zeleninového vývaru, 6 reďkoviek, 3 jarné cibule, 1/2 malej červenej papriky, 1 paradajka, 3 malé kusy sleďa
Na omáčku: 100g acidofilného mlieka, 1 CL slnečnicového oleja, bylinková soľ, nasekaná pažítka, nasekaný kôpor, kolieska červenej cibuľky
Zemiaky očistite, nakrájajte na plátky a polejte horúcim vývarom. Zeleninu očistite a nakrájajte na plátky alebo pásiky. Smotanu zmiešajte s olejom a soľou, pridajte pažítku, nalejte na šalát a slede. Ozdobte kolieskami cibule a kôprom.
Mäsové guľky so zemiakovým šalátom
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
717 kcal
pre 4 osoby, jedna porcia 717 kcal.
200g hriankového chleba, 125 ml mlieka, 1 malá cibuľa najemno nasekaná,
1 PL oleja, 400g mletého mäsa (miešané),
1 vajce, 2 PL najemno nasekanej petržlenovej vňati, 2 strúčiky cesnaku pretlačené, trochu majoránky, soľ, korenie, olej.
500g zemiakov, 1 malá cibuľa, 1 viazanička pažítky,
125 ml čistého vývaru, 8 PL oleja, 4 PL octu, horčica.
Z hriankového chleba odkrojte kôru, nakrájajte na kocky a namočte do mlieka. Cibuľu krátko opečte na oleji, nechajte vychladnúť. Hriankový chlieb vytlačte. Mleté mäso zmiešajte s chlebom, vajcom, cibuľou, cesnakom, petržlenovou vňaťou, majoránkom, soľou, korením a vytvorte malé hrudky. Do panvice dajte olej a v ňom opečte hrudky zo všetkých strán. Osušte servítkou a podávajte so šalátom.
Zemiakový guláš s karí korením
obed / pred tréningom Vacutraining / uhľohydrátové jedlo
727 kcal
pre 2 osoby, 727 kcal jedna porcia
2 červené papriky, 600g varených zemiakov,
300g nasekanej cibule, 2 PL oleja, 4 dl zeleninového vývaru,
1-2 PL jemného karí korenia, 10 dkg šľahačky,
soľ, korenie
120g čerstvej bagety
Papriku rozkrojte na polovicu, vyberte jadierka a položte šupkou hore na plech. Grilujte ju v trúbe cca 10 minút, vyberte a preložte do mikroténového vrecúška a nechajte vychladnúť. Potom odstráňte šupku a nakrájajte na kosoštvorce. Zemiaky očistite a nakrájajte na kocky, opečte aj s cibuľou na oleji. Pridajte vývar a nechajte 25 minút variť na slabom ohni. Pridajte papriku, karí korenie a smotanu, nechajte ešte raz prejsť varom, osoľte, okoreňte a servírujte s bagetou.